Magnijs – vissvarīgākais no visiem minerāliem

21.02.2018

Magnijs – vissvarīgākais no visiem minerāliem

Vai jūs sūdzaties par muskuļu, kuņģa un menstruāciju krampjiem, spastisku resnās zarnas, miega traucējumiem (kaut arī jūtaties izsmelts), sliktu garastāvokli, aizkaitināmību, nemiera sajūtu bez iemesla, nogurumu, sliktu atmiņu, kāri pēc cukura un sāls vai aizcietējumiem? Ja jūs to darāt, iespējams, ir pienācis laiks ļoti nopietni apsvērt magnija deficītu.

 Saskaņā ar Dr Norman Shealy teikto: “Katra zināmā slimība ir saistīta ar magnija deficītu. Magnija deficīts var izraisīt vairāk slimību nekā jebkura cita uzturviela.

Magnijs atrodas visās mūsu ķermeņa šūnās, jo tām pastāvīgi ir nepieciešams šis minerāls normālai darbībai. Magnijs ir tik svarīgs mūsu veselības saglabāšanai, jo tas ir iesaistīts vairāk nekā 600 reakcijās, tostarp DNS atjaunošanā, pārtikas pārvēršanā enerģijā (vielmaiņa un ķermeņa masa), muskuļu kontrakcijā un atslābināšanā, neirotransmiteru un hormonu regulēšanā un simtiem citu veselību uzturošo funkciju. . Arī serotonīna (spēcīgākais antidepresants un labsajūtas hormons) un glutationa (organisma spēcīgākais antioksidants) sintēzei nepieciešams magnijs.

MAGNIJA UZTURA AVOTI

Brūnaļģes vienā porcijā nodrošina gandrīz 800 mg magnija! (neviens cits pārtikas avots tam nepiestāv), bet brūnaļģes ir arī augstākais dabiskais joda avots, un tāpēc tās nedrīkst pārdozēt, citas jūraszāles, asni, kviešu dīgļi (vēl viens lielisks avots – nodrošina 440 mg vienā porcijā!), zaļās. lapu dārzeņi (spināti, Šveices mangoldi un kāposti tiek uzskatīti par labākajiem avotiem, un jēlas ir daudz augstākas nekā termiski apstrādātas) (neapstrādātas zaļo dārzeņu sulas ir vēl augstākas un, iespējams, labākais magnija avots!), pupiņas (īpaši melnās pupiņas un aunazirņi). , kas pazīstams arī kā garbanzo), rieksti (īpaši mandeles, Indijas rieksti un Brazīlijas rieksti), sēklas (sezams un ķirbis), avokado, veseli graudi (īpaši prosa un griķi), melnstrāvas melase.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka magnija koncentrācija augstāk minētajos avotos lielā mērā ir atkarīga no augsnes kvalitātes (magnija koncentrācijas augsnē). Diemžēl bioloģiskā lauksaimniecība šo problēmu neatrisina. Labākais un vienīgais veids, kā palielināt magnija saturu augos, ir biodinamiskā lauksaimniecība.

Arī vārīšana (karsēšana) ievērojami samazina magnija daudzumu augstāk minētajos pārtikas produktos. Šī iemesla dēļ neapstrādātās zaļo lapu dārzeņu sulās un neapstrādātos zaļos salātos, neapstrādātos kviešu dīgļos, kas uz nakti mērcēti destilētā ūdenī, riekstos un sēklās, neapstrādātos dīgstos (ne visus tos var lietot neapstrādātā veidā) vai jēlās jūraszālēs ir daudz vairāk magnija nekā pupiņās. un veseli graudi, jo tie ir jālieto labi termiski apstrādāti (lai novērstu gremošanas traucējumus).

Parasti cietu ūdeni (daudz vairāk magnija un kalcija nekā mīkstajā ūdenī) iesaka kā labu magnija avotu, taču tā ir ļoti slikta ideja, jo neorganiskais kalcija karbonāts cietā ūdenī veicina aterosklerozi, nierakmeņus, aizcietējumus vai čiekurveidīgo dziedzeri. pārkaļķošanās

MAGNIJA TRŪKUMS

Miljoniem cilvēku cieš no magnija deficīta, pat nezinot. Turklāt magnija deficīts bieži tiek nepareizi diagnosticēts, jo tas netiek atklāts asins analīzēs, jo tikai 1% no ķermeņa magnija tiek uzglabāts asinīs.

Ar zemāku magnija līmeni ir saistīti šādi faktori:

Atņemta magnija rafinēta diēta (balto miltu izstrādājumi, baltie rīsi utt.).

Lielākajai daļai pārtikas produktu (gan augu, gan dzīvnieku) mūsdienās trūkst magnija un citu minerālvielu milzīgā augsnes noplicināšanas dēļ. Pēc doktora Dīna teiktā: “Pirms simts gadiem ar parastu uzturu mēs saņēmām 500 miligramus magnija. Tagad mums ir paveicies iegūt 200 miligramus! Tāpēc mūsdienās ir ļoti grūti iegūt pietiekami daudz magnija no mūsu uztura, pat ja mēs lietojam daudz nerafinētas augu izcelsmes pārtikas, kas it kā satur magniju. Tas nozīmē, ka, lai gan mums joprojām ir jāuzņem pēc iespējas vairāk magnija no veselīga, nerafinēta uztura, tomēr tajā pašā laikā šķiet ļoti saprātīgi aizsargāt savu ķermeni un veselību, lietojot labas kvalitātes magnija piedevas.

Pārmērīgs kalcija daudzums izraisa magnija deficītu un palielina sirdslēkmes risku (sirds ir muskulis, kam nepieciešams magnijs), muskuļu krampjus un spazmas, neiroloģiskas novirzes, kā arī daudzas citas problēmas (kalcijs izraisa muskuļu kontrakciju, bet magnijs tos atslābina). Lielā piena produktu patēriņa un populārā kalcija papildināšanas dēļ amerikāņiem un eiropiešiem parasti ir daudz augstāka kalcija un magnija attiecība uzturā – aptuveni 3 pret 1 vai pat vēl sliktāka. Turklāt cilvēki parasti lieto kalcija piedevas ar augstu lētu neorganisko kalcija karbonātu (arī cietā ūdenī), kas bez magnija, K vitamīna, D vitamīna, cinka un bora uzkrājas artērijās un kopā ar holesterīnu sacietē asinsvadus, izraisot sirdslēkmes un insultu. .

Cukurs liek mūsu organismam izdalīt magniju ar urīnu caur nierēm.

Emocionālais stress noārdāsmagniju no organisma, jo paaugstināts adrenalīna līmenis izraisa palielinātu magnija zudumu no šūnām. Jo vairāk stresa mēs piedzīvojam, jo ​​lielāks ir magnija zudums. Jo vairāk mums trūkst magnija, jo vairāk reaģējam uz stresu.

Fluors (krāna ūdens, daži medikamenti un antibiotikas, zobu pastas utt.) ļoti efektīvi izvada magniju no organisma.

Alkohols izraisīja magnija deficītu un turklāt traucē D vitamīna uzsūkšanos, kas savukārt ir nepieciešams magnija uzsūkšanai. No otras puses, ja papildina D vitamīnu, magnijs ir jāuzņem tajā pašā laikā, jo D vitamīna pārvēršanai nepieciešams magnijs, tādējādi lēnām izraisot šī minerāla deficītu.

Papildināšana ar lielām D vitamīna devām lēnām noved pie magnija deficīta, jo tas izmanto magniju organismā savai pārvēršanai.

Ēdienu gatavošana un pārstrāde noārda magniju.

Kofeīns.

Atsevišķi medikamenti, piemēram, diurētiskie līdzekļi, antibiotikas (tostarp gentamicīns un tobramicīns), kortikosteroīdi (prednizons, deltazons utt.), antacīdi, insulīns uc var traucēt magnija uzsūkšanos.

Gremošanas sistēmas problēmas, piemēram, iekaisums, var pasliktināt organisma spēju absorbēt magniju.

Soda.

Menopauze.

Vecums (ar vecumu samazinās spēja absorbēt magniju).


MAGNIJA PRIEKŠROCĪBAS

Lielisks miega un relaksācijas palīglīdzeklis

Magnijs ļauj mums kontrolēt stresu un ir vitāli svarīgs mūsu organismā pareizai nervu sistēmas un smadzeņu darbībai, veicinot labu garastāvokli un uzlabojot mūsu miega modeļus. Tiek uzskatīts, ka tas ir tāpēc, ka magnijs ir iesaistīts GABA un serotonīna sintēzē un darbībā, kas ir neiromediatori, kas ir visefektīvākie smadzeņu nomierināšanā un relaksācijas veicināšanā. Tāpēc Dr. Bērziņš magniju sauc par "dabas prettrauksmes līdzekli".

Palīdz atbrīvoties no aizcietējumiem

Dažas magnija formas, piemēram, magnija citrāts, ir osmotisks caurejas līdzeklis, kas nozīmē, ka tas atslābina zarnas un ievelk ūdeni zarnās. Ūdens palīdz mīkstināt un palielināt jūsu izkārnījumus, kas atvieglo izkārnījumu izvadīšanu. Magnija citrāts ir salīdzinoši maigs. Tas nozīmē, ka tam nevajadzētu izraisīt steidzamus vai ārkārtas tualetes apmeklējumus, ja vien nelietojat pārāk daudz. Tā kā magnijs palīdz uzturēt veselīgu nervu sistēmas darbību, tas arī novērš aizcietējumus, jo nervu sistēma regulē resnās zarnas kustīgumu. Magnijs ir nepieciešams arī serotonīna ražošanai, kas ne tikai ir laimes hormons, bet arī regulē resnās zarnas peristaltiku, tādējādi novēršot aizcietējumus. Turklāt magnijs ir ļoti svarīgs, lai uzturētu veselīgu muskuļu kontrakciju un relaksāciju (resnā zarna ir muskulis). Saskaņā ar Dr. Craig Maxwell teikto, "Magnijs palīdz atslābināt resnās zarnas gludos muskuļus, nodrošinot normālu zarnu kustību. Lai gan uzturs ar augstu šķiedrvielu saturu ir svarīgs, magnijs ir vēl svarīgāks... 1996. gadā publicētajā pētījumā pētnieki skaidro, ka magnija sulfāts izvelk ūdeni no citiem audiem tievajās zarnās. Šis ūdens stimulē zarnu muskuļu kustību, palīdzot zarnu izvadīšanai. Amerikas vēža biedrība norāda, ka magnija citrātam ir tāda pati caureju veicinoša iedarbība, un tas parasti izraisa zarnu iztukšošanos ½ līdz 3 stundu laikā pēc uztura bagātinātāja lietošanas.

Nepieciešams stipriem kauliem un zobiem

Ne pārāk daudzi cilvēki saprot, ka magnijs ir svarīgāks stipriem kauliem nekā kalcijs. Pārāk daudz kalcija bez magnija padara kaulus trauslus, jo bez magnija kalciju nevar izmantot kaulu stiprināšanai. Tā vietā tas mēdz nogulsnēties nierēs un artērijās, izraisot nierakmeņu veidošanos un arteriosklerozi.

Palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs

 

Tā kā magnijs palīdz pārvērst cukuru enerģijā, tas palīdz mūsu organismam uzturēt normālu cukura līmeni asinīs. Turklāt pētījumi parādīja, ka iekšķīgi lietojama magnija papildināšana uzlabo jutību pret insulīnu cilvēkiem ar insulīna rezistenci un augstu cukura līmeni asinīs.

Palīdz atslābināt asinsvadus, veicina sirds veselību un normālu asinsspiedienu

Magnijs atbalsta normālu asinsspiedienu un sirds muskuļa darbību. Saskaņā ar Dr Yiqing Song teikto: "Pierādījumi liecina, ka optimāla magnija stāvokļa uzturēšana cilvēka organismā var palīdzēt novērst vai ārstēt hipertensiju."

Palīdz atslābināt visus muskuļus

Tā kā magnija trūkums izraisa dažādu muskuļu, tostarp dzemdes, sirds, kuņģa un resnās zarnas, spazmas un disfunkciju, magnija papildināšana bieži ir labākais un dažreiz pat vienīgais veids, kā atslābināt šos muskuļus. Tāpēc kvalitatīva magnija papildināšana ir vissvarīgākais līdzeklis pret muskuļu krampjiem, vēdera krampjiem vai menstruāciju (dzemdes) krampjiem. Tas atslābina nervu sistēmu un muskuļus, ieskaitot dzemdi! Lietojiet dienas devu vismaz 800 mg labas kvalitātes magnija, piemēram, magnija citrāta (400 mg stundu pirms brokastīm un 400 mg 1-2 stundas pirms gulētiešanas). Sāciet ar mazām devām, piemēram, 100 mg 2 reizes dienā, un pakāpeniski palieliniet devu.

Palīdz mazināt migrēnas galvassāpes

Tā kā magnijs ir iesaistīts neirotransmitera darbībā un regulē sašaurināšanos unsmadzenēs atrasto asinsvadu atslābināšana tiek uzskatīts, ka tā trūkums veicina migrēnas. Pētījumi liecina, ka tad, kad migrēnas slimnieki uzņem papildus magniju, simptomi uzlabojas.

MAGNIJA VEIDI

Magnija citrāts (magnijs kopā ar citronskābi) ir viens no labākajiem magnija veidiem, ciktāl tas attiecas uz biopieejamību, un turklāt tas ir arī viegls caureju veicinošs līdzeklis, kas var būt ļoti noderīgs tiem, kam jāuzlabo resnās zarnas peristaltika vai kuriem ir aizcietējums. . Magnija citrāts visbiežāk ieteicams tiem, kas vēlas novērst magnija deficītu.

Magnija taurāts arī viegli uzsūcas (magnijs un taurīns kopā stabilizē šūnu membrānas), taču tam nav caureju veicinošas iedarbības.

Arī magnija glicināts (magnijs, kas saistīts ar glicīnu, aminoskābi) ir labi uzsūcas magnija forma, bet tam nav caureju veicinoša iedarbība.

Magnija orotāts ir komplekss, kas sastāv no magnija, kas saistīts ar orotskābi. Daži uzskata, ka tas ir visvieglāk uzsūcas magnija veids un ir noderīgāks sirdij nekā citi veidi. Saskaņā ar Dr. Edward Group teikto: "Ja jums ir nepieciešams magnija papildinājums, magnija orotāts ir labākais, ko varat iegūt". Daži eksperti norāda, ka orotskābe spēj pārnēsāt magniju cauri šūnu membrānām, radot augstāku magnija koncentrāciju šūnās. Tā kā magnija orotāts slikti šķīst ūdenī, tas neizdalās GI traktā. Tas nozīmē, ka atšķirībā no dažiem citiem magnija veidiem tas neizraisa caureju. Tā vietā tas piegādā magniju tieši šūnām, tāpēc, lai tas būtu efektīvs, ir nepieciešams mazāks elementārā magnija daudzums. Magnija orotatam nav caureju veicinoša efekta.

Magnija karbonātam piemīt antacīdu īpašības, kas var būt noderīgas tiem, kam ir grēmas, taču es neiesaku lietot magniju ēšanas laikā vai pēc ēšanas, jo tas var pazemināt kuņģa skābumu, kas nepieciešams pareizai gremošanai, un veicina grēmas >.

Magnija oksīds ir mazāk biopieejams nekā citi veidi. Tas var izraisīt caureju veicinošu efektu, kas var būt labvēlīgs tiem, kam ir gausa zarnu kustība vai aizcietējums.

Magnija hidroksīdu (magnēzija pienu) parasti lieto kā caurejas līdzekli.

Magnija hlorīds un magnija laktāts satur tikai 12% magnija, bet labāk uzsūcas nekā magnija oksīds, kas satur apmēram 60% magnija, bet ļoti zems uzsūkšanās līmenis.

IETEICAMĀ MAGNIJA DIENAS DEVA

Zīdaiņi - 6 mēneši: 30-40 miligrami

7–12 mēneši: 70 miligrami

1–3 gadi: 100 miligrami

4–7 gadi: 150 miligrami

8–13 gadi: 250–300 miligrami

14 gadi – pieaugušie: 400–450 miligrami vīriešiem; 350 miligrami sievietēm

Grūtnieces: 350–400 miligrami

Sievietes, kas baro bērnu ar krūti: 300 miligrami

DEVAS

Lai izmantotu labas kvalitātes magniju ar augstu biopieejamību, piemēram, magnija citrātu: 2 reizes dienā 150 mg (elementārā magnija) brokastīs un 150 mg pēdējās ēdienreizes laikā vai apmēram 30-60 minūtes stundu pirms gulētiešanas, lai uzlabotu miega kvalitāti. Ja lietojat lielas D3 vitamīna devas, piemēram, vairāk nekā 20 000 SV dienā, jums, iespējams, ir jāpalielina magnija deva.

Jebkāda informācija vai produkts, kas ieteikts šajā tīmekļa vietnē, nav paredzēts, lai diagnosticētu, ārstētu, izārstētu vai novērstu jebkādu medicīnisku stāvokli. Nekad neignorējiet medicīnisko padomu un nevilcinieties ar medicīniska padoma meklēšanu kaut kā, ko esat izlasījis šajā vietnē, dēļ. Konsultējieties ar savu ģimenes ārstu, pirms lietojat uztura bagātinātājus vai veicat izmaiņas savā ikdienas režīmā.

Sarakstījis Slawomir Gromadzki, MPH

Informācijas avoti

 

GreenMedInfo December 5, 2012

www.livestrong.com/article/470363-what-are-the-benefits-of-magnesium-for-constipation/

Journal of Biological Chemistry 1999 Oct 8;274(41):28853-6

Magnesium 1987;6(1):28-33

ADA Diabetes Care October 2, 2013; DC_13139

Journal of the American College of Nutrition December 2006; 25(6):486-92

Nutrients September 27, 2013

Magnesium Research 2004 Jun;17(2):126-

The Worlds Healthiest Foods, Magnesium

National Institutes of Health, Magnesium Fact Sheet

Dr. Craig Maxwell, Health and Wellness